Pojednávanie s mužom obžalovaným zo sexuálneho zneužívania odročili

14.05.2010 Prešov

Prešov 14. mája (TASR) – Hlavné pojednávanie v trestnej veci bývalého vojaka Stanislava S. , ktorý pred senátom Okresného súdu v Prešove čelí obžalobe zo sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa, sa dnes nekonalo.
\"Predseda senátu pojednávanie odročil z dôvodu práceneschopnosti právneho zástupcu poškodenej a presný termín pokračovania procesu zatiaľ nestanovil, \" uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.
V zmysle obžaloby, 25-ročný muž 18. februára minulého roka ponúkol vtedy 13-ročnej dievčine odvoz autom z Michaloviec do Lastomíra, v spomínanej obci však nezastavil. Neďaleko Sliepkoviec odbočil z hlavnej cesty, presadol si na zadné sedadlo, kde s maloletou vykonal súlož.
Vzhľadom na to, že obžalovaný sa k skutku priznal, súd pristúpil len k dokazovaniu smerujúcemu k určeniu výšky trestu, ochranných opatrení a náhrady škody. V tejto súvislosti na februárovom pojednávaní vypovedala znalkyňa z odboru sexuológie Danica Caisová, ktorá vypracovala posudok na obžalovaného.
Podľa nej Stanislav S. prejavuje známky sexuálnej odchýlky od normy tzv. hebefílie, čo znamená, že takto postihnutý sa orientuje na dospievajúce dievčatá vo veku 12 – 14 rokov s prejavmi pubertálneho správania. Znalkyňa uviedla, že klasickým príznakom tejto odchýlky nie je agresia, navrhla však, aby sa obžalovaný podrobil ústavnému sexuologickému liečeniu, pretože by mohlo dôjsť k recidíve.
Splnomocnenec poškodenej Peter Straka vo februári pre médiá uviedol, že podľa ich zistení dievča s pohlavným stykom nesúhlasilo, bránilo sa, a preto žiadajú, aby bol skutok prekvalifikovaný na znásilnenie.
Poškodená strana predložila senátu aj žiadosť adresovanú Najvyššiemu súdu SR, ktorou sleduje, aby túto trestnú vec pridelili Okresnému súdu v Michalovciach.
 

Vyberte región

mark